Az epruvetta, a bele helyezett alkoholfokoló segítségével, állandóan tájékoztat minket a lecsurgó párlatunk erősségéről, alkoholfokáról. Használatával az egész pálinkafőzés folyamán, figyelemmel kísérhetjük, hogy éppen hol tartunk a főzéssel, megsaccolhatjuk, hogy mennyi idő van még hátra, és következtethetünk arra is, hogy cefrénkben mennyire sikerült jól az erjedés.
Amennyiben a lepárlás elején, magas alkoholfokot mérünk, biztosak lehetünk benne, hogy cefrénkben az erjedés jól lement, mindent jól csináltunk, és a cefre “jól fog fizetni” a sok gondoskodásért. Azonban, ha gyenge az elején lecsurgó párlatunk alkoholfoka, akkor valami hiba csúszhatott a cefrében lévő gyümölcscukrok alkohollá való átalakításába.
Az epruvettát a hűtő kimenetéhez kell csatlakoztatni, így a párlat átfolyik rajta.